Een avond vol verwachting naar geluk en vrijheid.
Op vier verschillende plaatsen in de tentoonstelling in de Bloemmolens hebben dichters een nestje gebouwd, waar we tijdens een begeleide wandeling ondergedompeld worden in een poëtisch woordenbad.
Eva Cox
Een 49-jarige Limburgse dichteres die sedert 2009 werkt en leeft in Oostende. Ze werd bij haar debuut met Pritt.stift.lippe in 2004 meteen ook genomineerd voor de C. Buddingh’ Prijs en de Vlaamse Debuutprijs. Ze won de Prijs van de Provincie Oost-Vlaanderen voor Letterkunde 2008. Haar volgende bloedmooie bundel Een twee drie ten dans kreeg ook heel wat nominaties. Eva staat voor een mengeling van poëzie en ultrakorte proza waarin ze de taal uitgelaten laat zingen en praten. Ze is de trotse uitbaatster van De Witte Zee, haar eigen tweedehands boekenwinkel in de Witte Nonnenstraat in Oostende.
Dominique De Groen
Een 27-jarige dichteres uit Gent, die debuteerde in 2017 met Shop Girl. Ze schreef deze prachtige bundel in de kelders van de budgetkledingketen Primark terwijl ze er een half jaar werkte. De gedichten zoeken de scheuren op in het productieproces van fast fashion waar pratende kleuren en geesten van textielarbeiders gedijen. Shop Girl werd genomineerd voor de Poëziedebuutprijs 2018 van Theater Aan Zee en stond ook op longlist van de LangZullenWeLezen-trofee 2018 van de VRT.
Hosheng Ossi
Een 42-jarige Koerdische schrijver, dichter en journalist. Na zijn vlucht wegens politieke redenen verblijft hij sedert 2010 in Oostende. Hij publiceerde eerder zes dichtbundels en debuteerde in 2017 met zijn roman De zwaarheid van zekerheid… De lijdensweg van bevraging… De lust der fantasie… Met deze roman won hij de Katara prijs, een belangrijke prijs in de Arabische literaire wereld. Het boek vertelt het verhaal van de Syrische revolutie en speelt zich gedeeltelijk in België af. De roman handelt over liefde en haat, revolutie, dromen en teleurstelling maar is spijtig genoeg nog niet vertaald in het Nederlands. Hosheng brengt één gedicht in het Koerdisch en één in het Arabisch, Eva Cox zorgt voor de vertaling in het Nederlands.
Arno Van Vlierberghe
Een 28-jarige dichter uit Gent, debuteerde in 2017 met Vloekschrift. Deze schitterende bundel is een ketterend manifest tegen de huidige samenleving en tegen alle poëzie die op veilig speelt. Van politieke conflicten, onverdraagzaamheid, internet, de gevolgen van globalisering tot de opwarming van de aarde: Arno gaat geen enkel probleem uit de weg. Zijn gedichten geven blijk van een buitengewone taalvaardigheid! Vloekschrift werd meteen genomineerd voor de C. Buddingh’ Prijs 2018.
Praktisch:
Afspraak om 19.45 u. aan de Bloemmolens – Beerstblotestraat 1, 8600 Diksmuide.
Start om 20.00 u. stipt. Duur: ongeveer 2u30.
Deelname: gratis!
Met steun van Vlaams Fonds voor de Letteren.