Great Lake Swimmers + Barzin

deel een rit op carpool.be

di 17.04.2012

| ► deuren open: 20:30 uur / begint om | ► | ► |

concert @ 4AD

Great Lake Swimmers

(can)

Het laatste decennium heeft Tony Dekker, opperhoofd en songsmid van Great Lake Swimmers, tal van zieltjes gewonnen met zijn nachtegalenstem en zijn prachtige subtiel gearrangeerde nummers. Lang een goed bewaard geheim in Canada, begon Great Lake Swimmers geleidelijk aan meer en meer bekendheid te genieten. In onze contreien maakten ze een evolutie door van Duyster-lievelingen tot een band met bredere nationale airplay en een aangroeiende trouwe fanbase. We zijn dan ook opgetogen ze voor de tweede maal te mogen verwelkomen in 4AD (het soloconcert van Tony Dekker uit 2004 buiten beschouwing gelaten) voor de voorstelling van hun nieuwe plaat New Wild Everywhere (Nettwerk).
Great Lake Swimmers is melancholie in zijn puurste muzikale vorm. Tony Dekker smeedt de grootste droefenis om tot prachtige en overweldigend intieme songs. Om ’s mans vocalen kan je moeilijk heen. Zijn stem doet denken aan de breekbaarheid van een prille Neil Young en de warme vocalen van een Jim James (My Morning Jacket) of Mark Kozelek (Red House Painters). Warme en galmende arrangementen van banjo, gitaar en viool maken het geheel af.
Het was een tijdje stil rond Great Lake Swimmers, maar met New Wild Everywhere (Nettwerk) – hun vijfde studio-album en de opvolger van Lost Channels (2009) – staan ze er terug. Deze plaat kan misschien wel eens de definitieve doorbraak betekenen voor Tony Dekker en co. Ook bij ons is de single Easy Come Easy Go (zowaar een van de meest up tempo songs ooit geschreven door Dekker) al te horen op de radio. New Wild Everywhere bevat bedrieglijke eenvoudige songs over universele thema’s die zich met hun kleine weerhaakjes aan je oren vastklampen. Hun melodische folk-country evolueerde in een meer poppy richting zonder de melancholische touch te verliezen of aan integriteit in te boeten. Live worden we, net als bij de vorige tour, verwend met een bezetting van gitaar, banjo (met lid van het eerste uur Erik Arnesen, in november nog hier met Siskiyou), viool, contrabas en drums.

Barzin

(can)

Barzin is het project van de Canadees Barzin Hosseini, die al sinds 1995 aan zijn eigenzinnige carrière timmert. En route verzamelde hij een resem elkaar afwisselende muzikanten rond zich, onder meer ook Great Lake Swimmers frontman Tony Dekker. Geen wonder dus dat GLS landgenoot Barzin in het kielzog nemen voor hun huidige Europese tournee. Barzin exploreert sinds jaar en dag de rustige regionen van het muzikale spectrum en bouwt gestaag verder aan een steeds groeiende fanbase. We horen invloeden van Tindersticks, Sparklehorse, Lambchop en Calexico maar ook gelijkenissen met Mojave 3 en Mazzy Star en Red House Painters. Barzin balanceert op de rand van minimalistische kamperpop, alt country, elektronica en slowcore. Intiem, melancholisch en introspectief zijn de woorden die zijn sound het beste typeren. Deze avond komt hij langs in duo bezetting.